Nascholing professionals
(Na)scholing voor professionals die met gezinnen werken over diversiteit in gezinsvormen.

Denk hierbij aan:

  • Verloskundigen en kraamverzorgenden
  • Verpleegkundigen
  • Artsen (o.a. fertiliteitsartsen, huisartsen, kinderartsen)
  • Praktijkondersteuners
  • Uitvaartbegeleiders
  • Hospice medewerkers
  • Docenten
  • Consultatie-bureau artsen en verpleegkundigen
  • Psychologen
  • Jeugdzorg

Verloskundigen (KNOV) en kraamverzorgenden (KCKZ) krijgen hier 2 nascholings- accreditatie-punten voor, deze nascholing staat vermeld in de nascholingsagenda op PE-online.
Ook voor andere beroepsgroepen kan de scholing gegeven worden, het kan ook 
in company of online worden gegeven en aangepast aan de doelgroep.

Er staat momenteel even geen datum voor een (na)scholing gepland.
Neem contact op voor nieuwe data of
voor een in company training in jouw organisatie

Inhoud

Er ontstaan steeds meer gezinnen in niet-traditionele vormen, bijvoorbeeld een single vrouw of een lesbisch stel dat een kind krijgt dankzij een donor, een homostel dat een co-ouderschap aangaat met een single vrouw, een vrouw die als draagmoeder een kindje ter wereld brengt voor een heterostel met vruchtbaarheidsproblemen of voor een homostel. Of een kind dat geboren wordt dankzij eiceldonatie of embryodonatie, of een transpersoon die een kind krijgt. En zo zijn er nog vele andere mogelijkheden van andere gezinsvormen, dit zijn slechts een paar voorbeelden.

Het is belangrijk om als zorgprofessional meer te weten over deze gezinsvormen, wat is er anders, waar lopen deze mensen tegenaan, welke problematiek kan er spelen, hoe kun je hier als professional goed mee omgaan? Wat zijn do’s en dont’s, wat is van belang om te vragen en hoe stel je die vraag dan het beste en hoe stel je die vraag vooral niet?
In deze nascholing wordt er informatie gegeven over diverse aspecten van verschillende gezinsvormen. Tevens is er aandacht voor de gender-identiteit van de ouders. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en anekdotes zullen er veel tips worden gegeven.

Deelnemers zullen na deze nascholing beter beslagen ten ijs komen, betere vragen stellen, en zich bewuster zijn van dingen die in deze constructies anders zijn dan in ’traditionele’ gezinnen.
Het zal voor de (wens)ouders in deze ‘nieuwe’ gezinsvormen fijn zijn als ze merken dat de zorgprofessional al kennis van zaken heeft over hun gezinsvorm, en als deze professional op een prettige manier met hen communiceert.

Podcast
Luister HIER naar Podcast Verloskundig Baken (aflevering 43) over perinatale zorg en diversiteit in gezinsvormen.

Sara Coster

Sara Coster

De docent

De nascholing wordt gegeven door kinderwenscoach Sara Coster. Zij is expert op het gebied van Diversiteit in Gezinsvormen. Ze werkt als counselor en begeleidt sinds 2009 mensen die een andere gezinsvorm hebben of wensen.

Ze is auteur van het boek De Wens en de Vaders, en mede-auteur van de Handreiking Regenboogouderschap van Movisie en van de Kraamsupport special over Andere Gezinsvormen.
Ze is lid van Durf (het register voor Rainbowfamily-professionals), POINT (netwerk van fertiliteitscounselors), staat vermeld op de hulpverlenerskaart van het FIOM, is bestuurslid van Meer dan Gewenst (de Nederlandse stichting voor regenboogouderschap), en redactieraadlid van de landelijke informatiepunten Donorconceptie en Draagmoederschap.

Reviews nascholing

Waardevol!

Dankjewel voor alle informatie en tips die je met ons gedeeld hebt over de diverse gezinsvormen, echt heel waardevol! En dat terwijl ik dacht dat ik al aardig wat wist 😉

Ik kijk uit naar mijn eerstvolgende regenbooggezin!

Je hebt me op levendige, aansprekende wijze een heleboel geleerd tijdens deze nascholing, ik hoop een heleboel van je tips toe te kunnen passen, ik kijk uit naar mijn eerstvolgende regenbooggezin!