Donorconceptie

Webinar / Online verdiepingssessie

Overweeg je een gezin dankzij de hulp van een donor? Dan is deze webinar heel geschikt voor je. Dompel jezelf ruim 2 uur onder in allerlei aspecten van deze gezinsvorm.
We gaan het hebben over alle vormen van donorconceptie:

De spermabankdonor (onbekend voor jullie als ouders en voor het kind, het kind kan de identificeerbare gegevens opvragen als het 16 of ouder is).

De eigen, bekende donor, iemand die je zelf kent of leert kennen, afhankelijk van hoe je het afspreekt kan dit ook een “donor-plus” zijn, waarbij er ruim contact is tussen donorvader en kind, maar de opvoedingsverantwoordelijkheid bij de moeder(s) ligt.

Een aantal ervaringsdeskundigen vertelt hun persoonlijke verhaal. Door de verhalen van anderen te horen, word je zelf ook weer een stuk wijzer. Familierechtadvocaat Jo-an van der Tol van WENS familierecht zal de juridische aspecten toelichten. Hoe en wanneer kan “de sociale moeder” van rechtswege ouder worden? Wat is het verschil tussen juridisch ouder worden door erkenning, van rechtswege of duo-moeder adoptie en wat is aan te raden? Als er sprake is van een eigen, bekende donor, hoe wil en kun je dat dan juridisch regelen? En nog veel meer…

Counselor Sara Coster zal praktische tips geven, en ingaan op de psycho-sociale aspecten van alle vormen van donorconceptie.

t

Wat zijn voor- en nadelen van de verschillende vormen, zowel gezien vanuit de ouders als vanuit het kind.

t

Als je een eigen, bekende donor wilt: hoe kun je die vinden?

t

Wat voor afspraken kun en moet je maken?

t

Wat bespreek je vooraf?

t

Hoe leer je elkaar goed genoeg kennen?

t

Hoe om te gaan met ‘schoonfamilie’?

t

Hoe communiceer je met elkaar?

t

Hoe ver kun je bij elkaar vandaan wonen?

t

En nog veel en veel meer…

En als je een kliniek donor wilt: wat zijn de voor- en nadelen van de Nederlandse spermabank ten opzichte van buitenlandse banken? En voor wie zijn de voordelen en voor wie de nadelen, voor het kind of voor de wensouders?

t

Vanaf wanneer en hoe zou je het beste met je kind over de donorconceptie kunnen praten?

t

Hoe ga je om met omgeving?

t

Wat zeg je wel/niet, hoe reageer op je op bepaalde vragen?

t

Hoe ga je om met eventuele negatieve reacties?

Andere ervaren counselors

Een andere ervaren counselor op het gebied van donorconceptie en auteur van de boekjes “een bijzonder gewoon gezin” (Anne Schrijvers of Marja Visser) zal het o.a. hebben over: wat is familie, wat doet niet genetisch ouderschap met jou (en met je partner), en hoe zit het met hechting. Hoe zit het met ‘angst voor liefdesverlies’ als je de donor een positie geeft binnen je gezin? Op veel vragen is geen eenduidig antwoord, maar bent wel weer een stuk verder op je pad, en hebt weer meer dan genoeg “food for thought”! En een heleboel praktische tips en do’s en dont’s!

Interesse?

Er is nog geen datum gepland. Als je geïnteresseerd bent, vul dan onderstaand formulier in dan houd ik je op de hoogte als er een nieuwe datum bekend is.

Ik heb interesse in: